Ledelsens betydning for at skabe en vellykket indsats omkring borgerinddragelse og indføre en engagementskultur er enorm. Når valgte embedsmænd prioriterer borgerinddragelse med deres lokalsamfund, kan de inspirere administrationen og sætte scenen – såsom at tildele nok ressourcer – der understøtter løbende og meningsfuld dialog med lokalsamfundet.

Aline trækker på sine mange års erfaring med at arbejde med embedsmænd og giver indsigt og råd til effektivt at opbygge støtte til borgerinddragelse på ledelsesniveau, uanset hvor du er på din rejse mod at engagere lokalsamfundet.

Hvordan kan det være, at nogle politikere stadig tøver, når det gælder borgerinddragelse i lokalsamfundet?

Aline Muylaert: “De to vigtigste indvendinger, vi ofte møder fra politikere, drejer sig om ressourcer og presset for at skulle gennemføre ideer.

Med hensyn til ressourcer er de bekymrede for arbejdsbyrden, og hvordan alt skal organiseres. Det er også en af de største bekymringer for administrationens ledelsesniveau. De stiller spørgsmål som: Vil det ikke medføre en masse ekstra arbejde? Hvem skal tage det op? Hvordan får vi alle med på endnu en forandring?

Og når det gælder presset, frygter politikerne at miste kontrollen over, hvad der skal gennemføres, hvis de giver borgerne en stemme i beslutningsprocessen.

Mange af myterne om engagement i lokalsamfundet stammer fra dengang, hvor borgerinddragelse med borgerne var begrænset til fysisk deltagelse. Men borgerinddragelse er blevet mere tilgængelig, effektivt og værdifuld end nogensinde, takket være de digitale borgerinddragelsesplatforme og mere erfaring med at blande offline- og online metoder.”

leadership support buy-in community engagement

Hvordan kan offentligt ansatte, der ønsker at tage borgerinddragelse til det næste niveau, håndtere disse bekymringer og opbygge støtte til initiativer til borgerinddragelse?

Aline Muylaert: “For at tackle disse indvendinger er der et par argumenter“.

Den første er at sikre, at I starter i det små, forbedrer jer og vokser. Jeres første projekt, måske endda de første par, vil ikke være perfekte, så det er bedst at begynde med et enkelt og overskueligt projekt og lære af det. Efterhånden som jeres initiativer får fodfæste og I internt vænner jer til de nye måder at arbejde på, kan I forfine og opskalere.

Det er også en god idé at lade sig inspirere af eksempler fra kommuner, der ligner jeres lokalsamfund, og som har opnået gode resultater. Med eksempler fra den virkelige verden gør I borgerinddragelsen levende på en forståelig måde, lige fra det potentielle antal borgere, I ønsker at nå, til den direkte indvirkning, borgerinddragelsen kan have på lokalsamfundet.

Med hensyn til forandringsprocessen er det vigtigt at kommunikere godt internt. Sæt jer ned med alle interessenter, forstå deres bekymringer, og arbejd sammen om at finde løsninger. Det vil også hjælpe, hvis I udvikler et forslag til arbejdsgange og samarbejde – jo bedre kollegerne kan visualisere den nye mulighed, jo bedre vil de forstå den, og jo mere åbne vil de være.

Endelig er forventningsafstemning afgørende, hvis du vil fjerne frygten for at miste kontrollen over de prioriteter, der skal håndteres. Ved at kommunikere tydeligt til borgerne om deres indflydelse på beslutningsprocessen, og f.eks. hvilke ideer I kan implementere, når I inviterer dem til at dele deres input, er det mere sandsynligt, at de vil støtte de beslutninger, der træffes. Selv når deres idé ikke blev valgt.”

Aline Muylaert: “En digital platform som CitizenLab til inddragelse af lokalsamfundet giver mange fordele, som kan være med til at overbevise de folkevalgte og ledelsen.

Digitale platforme strømliner processen med at engagere lokalsamfundet og reducerer den tid og de ressourcer, der kræves for at indsamle input fra lokalsamfundet og styre projekter. Det kan appellere til politikere, der er bekymrede over de omkostninger og den arbejdsbyrde, der er forbundet med traditionelle inddragelsesmetoder.

Desuden giver en platform som CitizenLab værdifulde data og indsigt fra flere borgere i lokalsamfundet, hvilket gør det muligt for de folkevalgte at træffe bedre informerede, mere inkluderende og retfærdige beslutninger. Det er klart, at dette vil hjælpe dem med at få mere støtte fra borgerne.”

Begynd at arbejde på jeres kultur for borgerinddragelse i dag

For at frigøre det fulde potentiale af borgerinddragelsen er det vigtigt at sikre ledelsesopbakning og have klarhed over jeres mål for borgerinddragelsen. I del 1 af vores guide, “Building a Culture of Engagement: En praktisk håndbog, fokuserer vi på, hvordan I kan sikre intern opbakning og definere en klar strategi. Download guiden (ENG) her!